mandag den 22. april 2013

Samfundets ansvar

Eller er det politikkernes?
Jeg er under uddannelse og kømper for at få en praktikplads. Politikkerne vil gerne have os hurtigt igennem en uddannelse. Vi skal ud og være en del af samfundet. Tjene vores egne penge, og være med til at give i vores alles fælles kasse.
Men hvordan kan vi det, når politikkerne fjerner virksomhedernes tilskud til at tage en elev?
Hvorfor er det de private virksomheders problem, at vi mangler en praktikplads? Behøver de overhovedet engagere sig i at uddanne folk?
Næ, det behøver de vel ikke. De er private og kan gøre hvad de vil. Men det offentlige, burde i højere grad tage ansvar.

Men når alt kommer til alt, er vi alle en del af samfundet. Vi vil alle gerne komme på hospitalet når vi bliver syge, eller få SU under uddannelse. Eller i sidste ende, kunne få kontanthjælp når alt andet svigter.
Men hvordan kan vi det, når der er mindre og mindre der betaler til fælles kassen og flere og flere der stikker hånden i og skal have en bid?
Burde vi som personer, og derved firmaer ikke tage ansvar for vores samfund, og derved tage elever ind og uddanne dem man kan?
Lidt firkantet set, så er elever jo billig arbejdskraft. Vi skal have en kort oplæring, og er så ellers selvkørende. Vi kan jo så komme til at lave en fejl og kræver lidt mere hjælp end dem der er uddannet og fastansatte.
Men hvad er det der går galt, når firmaer enten ikke vil tage elever, eller kun tager en enkelt eller to?
De små firmaer, er lidt undtaget. Det kan være de ikke har midlerne til en elev, eller kun kan tage en enkelt eller to, men så er det jo helt klart bedre end ingen!
Men hvad med de større firmaer? Er det ren grådighed at de ikke vil tage elever eller mere end to?
Burde der ikke være et større "marked" i at tage elever ind? Der må da sidde nogen kloge hovedet der dels kan udarbejde en økonomisk godte, for dem der tager elever, men også i firmaerne selv. Nogen der kan finde noget godt at bruge elever til.
Hvorfor skal det være så svært at få en uddannelse? De fleste af os får SU, men på et tidspunkt ender vi på kontanthjælp. Enten fordi vi ikke kan få dagpenge, eller fordi dagpengeretten er opbrugt. Så sidder vi igen med hånden i fælles kassen, og tager, uden at kunne give tilbage. Det har jo så den triste virkning, at skatterne bliver hævet, for at få flere penge i kassen. Men så får folk mindre penge at købe for og produktionen falder og virksomhederne må fyre. Så hvorfor ikke tage et ansvar, og sige at nu arbejder vi os ud af krisen. Vi skal have uddannet nogen folk, skabt flere arbejdspladser, og her kunne de private firmaer komme mere i spil.
Og helt ærligt, for at skabe vækst, må der bruges nogen penge.

Kom nu, lad os få gang i væksten.
Jeg er en af dem der mangler en læreplads. Jeg er ikke dum, får fine karakterer, følger med i skolen. Jeg har en smule arbejds erfaring, men ikke mere, end at jeg kan "formes". Jeg arbejder hårdt og er grundig med mit arbejde. Hvorfor skal det være så svært? Jeg er jo ikke supermand og har 10 års super erfaring. Jeg er en elev, der skal oplæres.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar